ماهیگیری کپور طعمه پاشی

اهمیت طعمه پاشی در ماهیگیری کپور !

ماهیگیری کپور

ماهیگیری کپور

یکی از عوامل مهم در ماهیگیری مخصوصأ در صید کپور طعمه پاشی اصولی و دقیق است به طوریکه بتواند ماهی را در محدوده پرتاب قلاب شما جمع نماید که متاسفانه در بسیاری موارد ماهیگیران کپور از انجام اصولی آن شانه خالی می کنند و موجب می شود تا نتیجه لازم را از ماهیگیری نگیرند .

در مورد طعمه پاشی اصلی شما در ماهیگیری چند روش متنوع وجود دارد طعمه پاشی از روی قایق ، طعمه پاشی بوسیله موشک بویله (بسیار پر سر وصدا انجام می شود) ، توسط تیر کمان (تیر کمان سنگی که البته دارای مخزنی برای پر کردن طعمه می باشد ) و توسط قایقهای کنترلی که مخصوص همین کار طراحی و ساخته شده اند  …. .

بسیاری از ماهیگیر ها برای طعمه پاشی از فلوت مارکر به معنی نشانگر شناور استفاده می کنند . با این وسیله میتوان محدوده طعمه پاشی و پرتاب قلاب را در دریاچه مشخص کرد بعلاوه اینکه میتوان با استفاده از آن عمق چاله ها را نیز در دریاچه تعیین کرد . البته بعد از طعمه پاشی و پرتاب قلاب ها آن را جمع کرد تا در زمان به قلاب افتادن ماهی مزاحمتی برای پمپ کردن و ماهیگیر ایجاد نکند .

طعمه پاشی از روی قایق :

طعمه پاشی از روی قایق پارویی به دلیل ایجاد صدای کمتر در روی سطح آب ومحیط از بهترین روشهای طعمه پاشی است .

طعمه پاشی با استفاده از موشک بویله :

طعمه پاشی با استفاده از موشک بویله یکی از پر سرو صدا ترین روشهای ماهیگیری است ، غیر از آنکه اگر شما بخواهید به صورت اصولی از آن بهره ببرید باید یک چوب با اکشن بالا و نخی با تست خوب برای این کار به صورت مجزا داشته باشید ، در مورد طعمه پاشی برای مثلا ۳ کیلو طعمه حداقل باید در بهترین شرایط با توجه به حجم مخزن موشک بویله تا ۱۰ پرتاب انجام دهید که این خود سرو صدای زیادی ایجاد می نماید . اما این روش از کاربردی ترین روش های کاربردی است .

طعمه پاشی با استفاده از قایقهای کنترلی :

این قایق ها معمولا با دو ظرفیت ۲ و ۴  لیتری در بازار (غیر از ایران) وجود دار که البته علاوه بر حمل طعمه میتوانند لیدر را نیز با خود حمل کرده و در لحظه دلخواه و در مکان مناسب علاوه بر پخش طعمه لیدر را نیز در همان محل طعمه پاشی قرار دهند . البته در مدلهای پیشرفته تر فیش فایندر نیز روی آن نصب گردیده و با استفاده از امواج وایرلس و یک مانیتور در ساحل میتوان عمق و … را در زیر محدوده قایق تشخیص داد و برای رها کردن قلاب و طعمه ها تصمیم گرفت .

در مورد روش های تکمیلی دیگر پخش طعمه در ماهیگیری می توان از انواع فنر ، ابزار فیدر و انواع توری های پی وی ای (PVA) و کیسه (PVA) نام برد . اما باید به این نکته توجه داشت که از توری پی وی ای در هوای بارانی نمی توان استفاده کرد (به دلیل اینکه توری پی وی ای در تماس با آب به سرعت از هم می پاشد و در زمان پرتاب مواد موجود در آن از توری خارج شده و عملا چیزی درون آب نخواهد رفت) . در مورد موادی که می توان در این بخش از آن استفاده کرد ، این نکته حائز اهمیت است که باید مواد تشکیل دهنده مورد استفاده از مواد اولیه بویله اصلی باشد به عنوان مثال اگر شما از بویله رابین رد استفاده می کنید مواد خشکی که در توری پی وی ای استفاده می کنید باید بوی اسانس رابین رد را در خود داشته باشد برای این منظور می توان تعدادی بویله را توسط رنده یا ابزاری مشابه آن پودر کرده و با پودر میکس ترکیب کرده و برای افزایش بوی آن در آب می توان از ترکیب این مواد با لیکوئید رابین رد بهره برد .

اما اینکه از چه موادی در طعمه پاشی می توان استفاده کرد :

۱ – ذرت تازه در بسته بندی های ۱۰ کیلویی فریز شده در سوپر مارکت ها موجود است .

۲ – جو که باید ۲۴ ساعت قبل از ماهیگیری آن را در آب خیس کرد .

۳ – گندم که باید ۲۴ ساعت قبل از ماهیگیری آن را در آب خیس کرد .

۴ – شاهدانه که باید آن را ۲۴ ساعت قبل از ماهیگیری در آب خیس کرد .

در مورد مقدار و وزن مورد استفاده ترکیب مشخصی و فرمولی وجود ندارد ولی برای ماهیگیری ۴ نفر می توان از ۵ کیلو ذرت و ۵ کیلو جو و ۵ کیلو گندم و ۳ تا ۵ کیلو شاهدانه بهره برد .

به علاوه بسیاری از مواد دیگر از جمله لوبیا ، پودر بادام زمینی خام ، انواع خوراک ماهی (غذای مورد استفاده در استخر های پرورش ماهی) ، لوبیای سویا و دانه پالس (معمولا باید از پرنده فروشی ها تهیه کرد) و بسیاری از دانه های خوراکی و روغنی دیگر را میتوان در طعمه پاشی بکار برد .

معمولا به عنوان اسانس هم میتوان از ترکیبات دیگری در این مواد استفاده کرد که آن هم سلیقه ای است .

لازم به ذکر است در مورد مواد بالا بسیاری از ماهیگیران این مواد را به مدت زمان زیاد و در مکان گرم قرار می دهند تا ترش شده و بوی نامطبوعی بگیرند اما به نظر می‌ آید که تنها خیس شدن و مقداری نرم شدن برای این مواد کافی می باشد . ( البته روش دوستان را هم نقض نمی کنم )

خیلی از ماهیگیر ها بویله های مصرف شده و خورده های آن را برای جلسه های بعدی ماهیگیری برای استفاده در توری (PVA) نگه داری کرده و دوباره استفاده می کنند .

در مورد پرتاب بویله به اطراف محل طعمه پاشی باید بگویم که معمولا می توان به عنوان طعمه پاشی تکمیلی از آن استفاده کرد و بیشتر برای انتشار بوو عطر و طعم بویله در آب استفاده می گردد و نمی توان به عنوان طعمه پاشی اصلی بر روی آن اتکا کرد در واقع بویله پاشی یک روش تکمیلی طعمه پاشی است .  چرا ؟ به دلیل اینکه ساخت بویله بسیار پر هزینه ، گران و زمان بر خواهد بود و معمولا به صرفه نیست یا اگر بخواهیم از بویله شرکتی استفاده نماییم باز هم پای هزینه به میان می آید . برای طعمه پاشی پایه صرفا از یک بویله باید حداقل از ۳ بسته بویله ۱ کیلو گرمی شرکتی استفاده کرد که آن هم با محاسبه هزینه های دیگر معمولا به صرفه نیست . اما هستند دوستانی که بخواهند از این روش استفاده کنند که البته بسته به میل و جیب مبارک ایرادی برای آن نیست . در مکانهای کوچک مثلا دریاچه و استخر های داخل شهر یا استخر های پرورش ماهی استفاده از بویله خالی به عنوان طعمه پاشی جواب گوی ماهیگیر خواهد بود .

 

6 comments to اهمیت طعمه پاشی در ماهیگیری کپور !

  • امیر

    با سلام وتشکر از مطالب ارزنده ومفید شما عزیزان
    سوال بنده در رابطه با طعمه پاشی این است که آیا میتوان بطور مثال از جوی خیس خورده برای طعمه پاشی استفاده کرد و از بویله برای ماهیگیری سود برد؟
    یا حتما باید از همان طعمه ای که در آب پخش نمودیم برای ماهیگیری استفاده کنیم ؟
    با تشکر

    Reply
    • adminmajdabady

      با سلام
      در این مورد نمی توان با قطعیت کامل صحبت کرد! به عنوان مثال دریاچه ای مانند گلابر زنجان چون بویله ای مانند رابین رد یا شاهدانه در آن توسط ماهیگیر ها ۳ سالی است که استفاده می شود و عملا به دریاچه معرفی شده است ( با توجه به میزان طعمه پاشی بسیار زیاد در این دریاچه ) احتمال موفقیت به این روشی که شما فرمودید تقریبا بالا است ، شما میتوانید در زمان ماهیگیری با هر پرتاب از توری پی وی ای هم استفاده کنید . ضمنا این که شما با استفاده از فلوت مارکر می توانید محل دقیق طعمه پاشی را مشخص کنید و به آن تمرکز بیشتری بدهید و دقیقا پرتاب هایی در همان نقطه از دریاچه که طعمه پاشی انجام داده اید داشته باشد .
      اما ماهیگیر های کپور معمولا برای پایین امدن هزینه های خود در این نوع طعمه پاشی بویله ای را که برای طعمه پاشی استفاده می کنند نسبت به بویله ای که بر روی ریسه استفاده می کنند ضعیف تر می سازند مخصوصا از نظر مواد بیس و پایه مورد استفاده در آن سعی در صرفه جویی می کنند .
      به زودی مواد اولیه چند نوع بویله ارزان و قابل ساخت برای همه دوستان ماهیگیر را در وب سایت قرار خواهیم داد .
      یکی از دوستان به تازگی اقدام به تولید بویله در ایران کرده که شما می توانید این بویله را از فروشگاه دهقان در فردوسی تهیه کنید . ظرف یکی دو روز آینده اطلاعات تکیمیلی در این دو مورد را در سایت قرار خواهم داد .

      Reply
  • امیر

    با سلام
    خیلی ممنون از پاسخ کامل واطلاعات مفیدی که ارائه فرمودید.بنده سه هفته پیش از بویله دست ساز خودم در گلابر استفاده کردم دو روز هم وقت گذاشتیم ،طعمه پاشی با قایق انجام شد و از pva هم استفاده میکردم ولی متاسفانه موفق نبودم .به غیر از بویله دست ساز از ذرت هم استفاده کردیم که آن هم ناموفق بود ، به نظر من موفق بودن یک طعمه جدید در محیط مستلزم صرف وقت زیاد و حجم فراوان طعمه جدید در محیط میباشد و البته کیفیت آن هم بسیار مهم میباشد.
    دفعه بعد حتما آن دو نوع بویله ای که شما فرمودید را در گلابر استفاده خواهم کرد.
    با تشکر

    Reply
  • امیر

    سلام آقای مجدآبادی
    من خیلی منتظر شدم که آن مواد اولیه بویله را که فرموده بودید در سایت ببینم که خبری نشد.البته با راهنمایی خوب شما بویله مورد نیاز را از فروشگاه مرکزی تهیه کردم .
    آنطور که من شنیده ام شیلات مقدار زیادی ماهی از گلابر برداشت کرده و به همین دلیل امسال گلابر وضعیت خوبی نداردآیا این درست است یا بهانه ای برای عدم موفقیت دوستان است ؟
    ممنون

    Reply
    • adminmajdabady

      در مورد اول مشغول جمع آوری اطلاعات از مواد اولیه ای هستیم که هم در دسترس اکثریت دوستان ماهیگیر باشه و هم اینکه در بازار داخلی بشود آن را به راحتی تهیه کرد ، اما در مورد سوال دوم باید بگم با توجه به وسعت دریاچه سد گلابر و اینکه در منطقه ای که دریاچه وجود دارد خانه های باقیمانده روستا، درخت ، تیرهای چراغ برق و دیگر عوامل محیطی وجود دارد و حتی اینکه در بعضی از مناطق مخصوصا نزدیک تاج سد دریاچه دارای عمق زیادی است عملا شیلات توانایی خارج کردن تمامی حجم ماهی را از دریاچه مذکور ندارد ، محلیها هم که تور میکشند بیشتر از چاب (ماهی دهان گشاد) نصیبشان نمی شود چون در مناطق کم عمق اقدام به این کار میکنند . البته صید موفق کپور نیاز مند عوامل مختلفی است که یکی از اونها تغییر ذائقه ماهی در طول سالیان مختلف میباشد .
      به امید موفقیت روز افزون شما دوست عزیز

      Reply
  • امیر

    با سلام وتشکر از شما
    ماهی دهان گشاد همان سفید رودخانه است ؟
    ممنون از راهنمایی های شما

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

Comment
Name*
Mail*
Website*